Paprika Jancsi Csúzlidája


Hölgyeim és Uraim!
Csak közelebb, közelébb…!
Kiskutyák, kismacskák, kisfiúk, kislányok, csak közelebb, közelébb!
Megérkezett Paprika Jancsi Csúzlidája!!
“Az elfeledett Boldog Békeidők vásári wurslis hangulatát visszaidéző, egyedülálló mechanikus szerkezet.”
Egy majd’ egész napos feledhetetlen produkció, mindenkinek!

A csúzlidáról

Ha ne adj’ Isten, valaki még nem ismerné: Első pillantásra, azt hihetné az ember, hogy egy ódivatú bábszínházzal állunk szemben. Amíg nem vesszük észre a cégtáblát, ez így is maradhatna, de akkor miért van ott a bodega oldalára szerelve az a bicikli? A kreatívabbak ekkor már kezdenek sejteni valamit. Aztán végre megjön a csíkos pólós, keménykalapos hoppmester, és hangos szóval és kereplővel máris mindenkit játékra invitál.

“Hölgyeim és Uraim! Csak közelebb, közelébb!” (Bár szinte mindenütt csak gyerekek vannak körülötte, de továbbra is Uramnak és Hölgyemnek szólítja Őket.) Az első önként jelentkezőt máris játékra invitálja, majd kezdődik a SHOW. A kerékpáros, védőfelszerelést kap, (ami korábban egy csehszlovák tűzoltó sisak volt, de miután Sepsiszentgyörgyön beleszeretett és elrohant vele az egyik törzsvendégünk, azóta a motoros sisak is meg teszi…) valamint egy öreg hegesztőszemüveg is felkerül. “Merthogy nem csak a fénytől védjük a versenyzőket.” Majd az első tekerésnél elindul a verklimuzsika, és megmozdulnak a századelői hangulatú bodegában a bábok.

““Mindössze le kell billenteniük a bújócskázó bábokat, a csúzliból kilőtt diók segítségével. Akinek ez sikerül, jutalmat kap, ..de, remélem, ez ritkán fordul elő, mert én is szeretnék egy pár cukorkát hazavinni… aki pedig mellé lő, az tekerheti e nemes szerkezetet! (ezáltal leváltva a korábbi versenyzőnket),” :)”

A hoppmesternek kivétel nélkül, mindenkihez van egy pár jó szava. Valakinek a tartását dicséri, másvalakinek a ruháját. Közben, aki kéri segítséget is kaphat. Természetesen továbbra is magázódva. Meglepően hosszúra dagad a sor, de mindenki türelmesen kivárja a sorát.

Az évek során sokak számára kiderült, hogy réges-régi játékunk megmagyarázhatatlan erővel vonzza kicsiket, nagyokat egyaránt, sőt még a nagy szülőket is! Ennek köszönhetően szívesen hívnak bennünket a legkülönbözőbb rendezvényekre is. Többször is körbejártuk már az országot, valamint a magyar ajkú szomszédos régiókat, de képviseltük már országunkat Brüsszelben is!

Hölgyeim és Uraim! Csak közelebb, közelébb! Megérkezett Paprika Jancsi Csúzlidája! “Az elfeledett Boldog Békeidők vásári wurslis hangulatát visszaidéző, egyedülálló mechanikus szerkezet.” Egy majd’ egész napos feledhetetlen produkció, mindenkinek!

Hogyan született?

2003 egyik tavaszi délelőttjén Bartha Tóni barátom csörgetett meg. A hangja olyan volt, mint Archimédészé lehetett, mikor “Heurékázott”. Ő ennyit mondott: “Képzeld, az éjjel megálmodtam egy új játékot” Elég volt félszavakban felvázolnia a lényeget, hogy engem is rögtön magával sodorjon a lelkesedése. Nyár elején már négyen dolgoztunk hétről hétre az alapötlet kidolgozásán. Aztán már nem volt megállás. Főleg azért nem, mert időközben a produkció több helyszínre is el lett adva. Miközben mi még mindig csak rajzolgattunk… A rendezvényszervezők (szerencsére) vakon megbíztak Tóniban, és első szóra megvették az ötletet. Mi pedig kissé bepánikolva, igyekeztünk gyorsítani a megvalósítást. Mint azóta is mondani szoktuk: a legjobb múzsa a határidő! Az első bemutatkozásunk a Várban megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepén volt. Majd Pest hideg kút következett. Aztán már ment minden magától. A telefonos megrendelések azóta is úgy kezdődnek, hogy láttuk magukat itt és itt… Jelenleg már három Csúzlizda áll a rendezvények szolgálatában, és már számtalan hoppmester próbálhatta ki magát a produkcióban. Nap végére mi is rendesen elfáradunk, miközben remekül érezzük magunkat és elfeledjük a hétköznapi mókus kereket.

Bischoff Henrik Max
Csúzlizdás hoppmester mindenes

Lépjen velünk kapcsolatba

Báb előadásaink:

Paprika Jancsi "ős előadás"

A vásári játékok közkedvelt hőse, Paprika Jancsi folyton belebonyolódik valami titokzatos kalandba. Most épp a híres betyárral, Sisa Pistával akad nézet eltérése. Szerencsére a keményfából faragott probléma megoldó fakanala, most is nála van... Bíztassuk együtt, hogy most is jó vége legyen a kalandnak!

Bővebben
Paprika Jancsi visszatér

Barátunk Paprika Jancsi, most is útra kel. Egy középkori időgép segítségével találkozhatunk vele a messzi-messzi amerikában az indiánok földjén, majd váratlan fordulat és az idő huncut forgatagában egyszercsak a Rákóczi szabadságharc idején tesz igazságot elmaradhatatlan fakanalával...

Bővebben
Rózsa Sándor a betyárok Jancsija

Hősünk Paprika Jancsi mintha csak keresné a bajt, folyton újabb kalandokba bonyolódik. Ebben a részben Rózsa Sándor szelleme kell életre, de Jancsit ez sem hozza ki sodrából, reményeink szerint a történet végére most is minden félreértést rendbe rak... Izguljunk együtt, hogy ez most is így legyen!

Bővebben

A csúzlizdás vendégkönyvből:

"A vásár legjobb mókája a Paprika Jancsi Csúzlizdája! Fantasztikus, romantikus ötlet a mai számítógép uralta világban. Sopron, 2004.09.05."
Ábrahám Orsolya
egy anyuka
"Emberek! Ezt ne próbálják ki! Szar a canga, túl hosszú a sor és még a zene is idegesítő. Kispest, 2007.05.07. "
Ismeretlen csúzlizdás
de megjegyeztük az arcát...
"Ezért a játékért érdemes volt Gyopárosfürdőre jönni Kiskunhalasról. A fiamnak ez tetszik az egész nyaralásból a legjobban! Köszi mostmár elsem tudom húzni innen... Gyopárosfürdő, 2006.08.20."
Pappné Anikó
Petike anyukája

Hoppmesterek: