Paprika Jancsi Csúzlidája


Hölgyeim és Uraim!
Csak közelebb, közelébb…!
Kiskutyák, kismacskák, kisfiúk, kislányok, csak közelebb, közelébb!
Megérkezett Paprika Jancsi Csúzlidája!!
“Az elfeledett Boldog Békeidők vásári wurslis hangulatát visszaidéző, egyedülálló mechanikus szerkezet.”
Egy majd’ egész napos feledhetetlen produkció, mindenkinek!

A csúzlidáról

2003 egyik tavaszi délelőttjén Bartha Tóni barátom csörgetett meg. A hangja olyan volt, mint Archimédészé lehetett, mikor “Heurékázott”. Ő ennyit mondott: “Képzeld, az éjjel megálmodtam egy új…” Elég volt félszavakban felvázolnia a lényeget, hogy engem is rögtön magával sodorjon a lelkesedése. Nyár elején már négyen dolgoztunk hétről hétre az alapötlet kidolgozásán. Aztán már nem volt megállás. Főleg azért nem, mert időközben a produkció több helyszínre is el lett adva. Miközben mi még mindig csak rajzolgattunk… A rendezvényszervezők – szerencsére – vakon megbíztak Tóniban, és első szóra megvették a Csúzlizdát. Mi pedig kissé bepánikolva igyekeztünk gyorsítani a megvalósítást. Mint mondani szoktuk: a legjobb múzsa a határidő! Az első bemutatkozásunk a Várban megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepén volt. Aztán már ment minden magától. A telefonos megrendelések azóta is úgy kezdődnek, hogy láttuk magukat itt és itt… Jelenleg már két Csúzlizda áll a rendezvények szolgálatában, és eddig már 7 hoppmester szerepelt a produkcióban. Igen, nem tévedés, produkciónak nevezzük, mivel ez nem csak egy céllövölde (ezt a kifejezést egyébként sem szeressük), hanem, hogy mai szóval éljünk: egész napos interaktív munka.

Hogy mi is a Csúzlizda?
Ha ne adj’ Isten, valaki még nem ismerné, azok számára részletesen leírom: Első pillantásra, mondjuk a szünetben, azt hihetné az ember, hogy az ódivatú bábszínházzal állunk szemben. Amíg nem vesszük észre a cégtáblát, ez így is maradhatna, de akkor miért van ott a bodega oldalára szerelve az a bicikli? A kreatívabbak ekkor már kezdenek sejteni valamit. Aztán végre megjön a csíkos pólós, keménykalapos hoppmester, és hangos szóval, kereplővel máris mindenkit játékra invitál.

“Hölgyeim és Uraim! Csak közelebb, közelébb!” (Bár szinte mindenütt csak gyerekek vannak körülötte, de továbbra is Uramnak és Hölgyemnek szólítja Őket.) Az első önként jelentkezőt máris a biciklira invitálja, majd kezdődik a SHOW. A kerékpáros védőfelszerelést kap, ami nem más, mint egy csehszlovák tűzoltósapka és egy öreg hegesztőszemüveg. “Merthogy nem csak a fénytől védjük a versenyzőket.” Majd az első tekerésnél elindul a verklimuzsika, és megmozdulnak a századelői hangulatú bodegában a bábok. “Mindössze le kell billenteniük a bújócskázó bábokat, a csúzliból kilőtt diók segítségével. (Mondja a hoppmester.) Akinek mégis sikerülne, több jutalmat is kap: először is tekerheti e nemes szerkezetet (ezáltal leváltva szegény, önként jelentkező versenyzőnket), majd pediglen egy cukorkával is gazdagabban távozhat. De, remélem, ez ritkán fordul elő, mert én is szeretnék egy párat hazavinni. Aki pedig nem akar tekerni, az legyen szíves mellécélozni…” A hoppmesternek kivétel nélkül mindenkihez van egy pár jó szava. Valakinek a tartását dicséri, másvalakinek a ruháját. Természetesen továbbra is magázódva. Újabb igényként már a középkori napokon is meg tudunk jelenni, mindössze kerékpár helyett kézi tekerőt szerelünk fel, keménykalap helyett pedig turbánban jelenünk meg. Akárcsak Kempelen Farkas rejtélyes sakk automatájának figurája. 2003 augusztusa óta többször is körbejártuk az országot. Visszatérő vendégek vagyunk a Várban, a Lánchídon, a Millenárison, a Hajógyári-szigeten, Pesthidegkúton, Szentendrén, Gödöllőn, Kapolcson, Szombathelyen, Székesfehérváron, Veszprémben, Diósgyőrben, egyszóval Soprontól Nyírbátorig. Amennyiben egyéb részletekre is szükség lenne, úgy az Elérhetőségeinkben megadott számon lehet érdeklődni.

Bischoff Henrik Max
Csúzlizdás hoppmester

Lépjen velünk kapcsolatba

A vendégkönyvből

" Nullam fringilla tristique elit id varius. Nulla lacinia quam nec venenatis dignissim. Vivamus volutpat tempus semper. Cras feugiat mi sit amet risus consectetur. "
John Doe
Assan customer
" Nullam fringilla tristique elit id varius. Nulla lacinia quam nec venenatis dignissim. Vivamus volutpat tempus semper. Cras feugiat mi sit amet risus consectetur. "
John Doe
Assan customer
" Nullam fringilla tristique elit id varius. Nulla lacinia quam nec venenatis dignissim. Vivamus volutpat tempus semper. Cras feugiat mi sit amet risus consectetur. "
John Doe
Assan customer

Galéria

Hoppmesterieink